Αρχέτυπα

Αρχέτυπα ονόμασε ο Γιώργος Τριανταφύλλου—συνεπής αρχιτέκτονας, σταθερός υποστηρικτής του Γραφείου Ιατρουδάκη, και καλός φίλος—τις καλύβες και τα μαντριά που για χρόνια φωτογράφιζε επίμονα αλωνίζοντας την ελληνική ύπαιθρο. Αρχέτυπα, γιατί βρήκε σ’ αυτά παιδικές μνήμες· γιατί βρήκε ότι οι ανάγκες που τα γεννούν ικανοποιούνται τόσο λακωνικά, με μια λιτή χρήση φυσικών υλικών και μια κατασκευαστική ευθύτητα, που τα κάνει να εμφανίζονται, σχεδόν απαράλλαχτα, σε όλα τα γεωγραφικά και χρονικά μήκη και πλάτη· γιατί βρήκε ότι αυτή τους η οικουμενικότητα δεν πέρασε απαρατήρητη από τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική· και γιατί, τέλος, εκτιμά ότι μπορεί να θεμελιωθεί στη σύζευξη των αξιών τους με την τεχνολογία μια ανθρώπινη αρχιτεκτονική, δέος αντίπαλο της ατοπικής, ασήμαντης ή αδιέξοδης αρχιτεκτονικής.

Με το χρόνο το φωτογραφικό υλικό πλήθυνε, η έρευνα πλάτυνε και βάθυνε, οι θέσεις ωρίμασαν κι ήρθε ο καιρός να φτιάξουν όλα μαζί ένα βιβλίο. Ένα από εκείνα τα βιβλία στα οποία, αν και το κείμενο εντυπώνεται στη λεκτική μνήμη, είναι οι εικόνες, όπως χαράσσονται στην οπτική μνήμη, που αφήνουν πίσω τους το ίχνος των συνειρμών που ξυπνούν. Αυτού του βιβλίου τη μετάφραση, ο Γιώργος Τριανταφύλλου ήταν αρκετά τολμηρός ώστε να μου την εμπιστευθεί. Κι ήταν σε μια βραδινή μας συνεργασία για τη μετάφραση που η συζήτηση πέρασε, με διαδοχικές συνειρμικές διευρύνσεις, από τη γλώσσα στο φερόμενο νόημα, στο αναπτυσσόμενο θέμα, για να καταλήξει να ανασύρει από τη μνήμη την προφανή τώρα συγγένεια που συνδέει τα καταφύγια της ερήμου και τα Αρχέτυπα.

Το βιβλίο είναι πια έτοιμο και θα παρουσιαστεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στις 19 Απριλίου 2010. Μαζί με την παρουσίαση εγκαινιάζεται ομώνυμη έκθεση με το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου. Λεπτομέρειες για την έκθεση, αλλά και υλικό από το βιβλίο, δημοσιεύονται στον ιστότοπο archetypa*.Απαντήστε


Οδηγίες, Όροι Συμμετοχής, Συμπλήρωση Στοιχείων, Διαγραφή Cookies